Kategorija: Novice

Nov zakon o piškotkih

Kaj pravi zakonodaja?

Pripravite se na nov zakon o piškotkih!
15. junija stopi v veljavo spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki zaostruje pravila glede uporabe piškotkov. To so majhne datoteke, ki se shranijo na računalnik obiskovalca vaše spletne strani. Skrbijo za boljšo uporabniško izkušnjo, spremljanje statistik (Google Analytics), napredno spletno oglaševanje in še marsikaj.

Po novem zakonu boste morali lastniki strani obiskovalce obvestiti o piškotkih, ki jih stran uporablja, in pridobiti njihovo privolitev za uporabo. To pomeni, da bo obiskovalec zagledal okence, kjer bo navedeno, kakšne piškotke stran uporablja. S klikom bo izbral, ali jih dovoli ali ne. 
 Kazni za neupoštevanje zakona so visoke: od 200 do kar 20.000 €, izjemi pa sta samo dve: piškotki, ki so nujni za prenos sporočila, in pa tisti, ki omogočajo izvedbo storitve, ki jo uporabnik izrecno zahteva (npr. dodajanje izdelka v košarico).


Kako se pripravite na nov zakon?

Do 15. junija boste morali vsi lastniki spletnih strani implementirati obvestilo, ki se prikaže obiskovalcu, ko vstopi na vašo stran. Šele, ko bo dovolil uporabo piškotkov, se bodo ti lahko naložili.

Za pripravo takšnega obvestila potrebujete tehnično in pravno znanje. Tehnično zato, da na svojo spletno stran namestite pojavno okno, ki omogoča izbiro, pa tudi zato, da lahko opišete, katere piškotke uporablja vaša stran in kako. Pravno znanje potrebujete, da bo vaše obvestilo skladno z zakonom.

Obstajata 2 izjemi:
Prva se nanaša na piškotke, ki so potrebni izključno zaradi prenosa sporočila. Kriterij, ki tu velja je, da sporočila brez piškotka tehnično ni mogoče prenesti.
Druga izjema se nanaša na piškotke brez katerih uporabnik ne bo mogel opraviti storitve, ki jo bo zahteval (npr. nakup v spletni trgovini, bančne transakcije, predvajanje multimedijskih vsebin).

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št.109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in po dobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.
 

Nova zakonodaja o uporabi piškotov

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran.
Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih po datkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zaseb nosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.
 
Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Smernice ponujajo natančnejša navodila in pojasnila glede spremenjenih zakonskih določb vsem upravljavcem spletnih strani, ki uporabijo piškotke ali podobne tehnologije. Vsebujejo nekatere praktične primere uporabe piškotkov glede na namene ter praktične primere mehanizmov za pridobivanje privolitve in obvestil. Smernice gradijo na primerih dobre prakse. Zavedati se je potrebno, da vnaprej ni mogoče predvideti vseh situacij in da na kako vprašanje v tem dokumentu ni natančnega odgovora. Vendar pa ponujamo mnogo kriterijev, na katere se lahko oprejo upravljavci spletnih strani, ko bodo razmišljali o ustreznih rešitvah za piškotke, ki jih uporabljajo.
 
Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013. Za nadzor nad implementacijo sprememb je pristojen Informacijski pooblaščenec.
 

157. člen (piškotki)

(1) Shranjevanje podatkov ali pridobivanje dostopa do podatkov, shranjenih v terminalski opremi naročnika ali uporabnika, je dovoljeno samo pod pogojem, da je naročnik ali uporabnik v to privolil potem, ko je bil predhodno jasno in izčrpno obveščen o upravljavcu in namenih obdelave teh podatkov v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov.

(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka je dovoljeno tehnično shranjevanje podatkov ali dostop do njih izključno zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju, ali če je to nujno potrebno za zagotovitev storitve informacijske družbe, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahtevata.

(3) Če je tehnično izvedljivo in učinkovito ter v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov, se šteje, da uporabnik lahko izrazi svojo privolitev iz tudi z uporabo ustreznih nastavitev v brskalniku ali drugih aplikacijah. Privolitev uporabnika ali naročnika pomeni osebno privolitev v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov.

(4) Kadar gre za kršitev pravil o obveščanju in privolitvi posameznika iz ter hkrati za kršitev zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, se uporabljajo določbe tega zakona.

(5) Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem določb tega člena opravlja informacijski pooblaščenec.

Uradni list RS, št. 109/2012 z dne 31. 12. 2012: 157. člen ZEKom-1

 
Vir: Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije

Kontakt

Mandu d.o.o.

 

Gradnikova 105

 

4240 Radovljica 

 

051 338 838  

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.